Pierwsza górska serowarnia na Podkarpaciu
Od stuleci obserwujemy w krajach sąsiadujacych, oraz nieodleglych Polsce (Austrii, Szwajcarji, Francji, Czechach) istnienie kultury wytwarzania sera.
Od wielu lat moją pasją jest obserwowanie, uczenie się oraz produkcja sera oparta na tradycyjnych metodach wyrobu. Doświadczenia zdobywam w Austrii, Szwajcarii i Niemczech pracując zarówno dla zakładów mleczarskich , dużych i małych serowni jak i położonych na kilku tysiącach metrów Alpach czyli serowniach górskich. Pracując w serowniach marzyłem o posiadaniu małej serowni w Polsce, mojej ojczyźnie, o której zawsze myślę z nutka nostalgii. Z powracających do mnie wciąż myśli zrodził się cel stworzenia miejsca wytwarzania sera górskiego, a co za tym idzie wprowadzenia nowej ery serowarstwa górskiego w Polsce.
Do wdrożenia projektu w życie potrzebne jest wiedza, doświadczenie oraz czas potrzebny aby wykreować bio naturalny długo dojrzewający ser.
Dlaczego Puławy na Podkarpaciu?
Od 15 lat szukałem w Polsce surowca, z którego będę mógł wyprodukować prawdziwy alpejski ser. Przez przypadek, gdy mieszkałem za granicą usłyszałem o innowacyjnym koncepcie mlekomatów stawianych w Polsce, cieszących się dużą popularnością. Był to dla mnie znak że sprzedawane w nich mleko będzie tym, którego szukam (niepasteryzowane) i z którego będzie możliwe wyprodukowanie prawdziwego alpejskiego sera. Po
skontaktowaniu się z producentem i zakupie mleka przeprowadziłem pierwsze próby wyrobu sera w kuchni.
Eksperymentalny ser dojrzewał, pierwszy krok zrobiony, wiedziałem jednak że przede mną jeszcze długa droga do realizacji projektu.
Region Beskidu Niskiego to doskonałe warunki do uzyskania dobrej jakości mleka; cisza, brak stresu, brak zanieczyszczeń z odpadów przemysłowych, dobre położenie łąk na których wypasane są krowy (ok. 400 – 600 m. n.p.m.) , nieskażone trawy, różnorodność ziół.
Kolejnym krokiem była wizyta w Puławach podczas której poznałem rolników i hodowców krów. Dzięki temu spotkaniu zrozumiałem że dla tych ludzi produkcja mleka to przede wszystkich pasja i odpowiedzialność (istotną role odgrywają dla nich czynniki higieny, przepisy o prawidłowym użytkowaniu urządzeń w oborach). Z tymi ludźmi warto nawiązać współpracę.
Teren południowo-wschodniej Polski jest bardzo atrakcyjny turystycznie, na szeroką skalę rozwinęła się tu mająca wielu zwolenników agroturystyka. Serowarownia stanie się perłą w koronie beskidzkiej turystyki; z pewnością dla wielu osób zwiedzanie serowarowni, możliwość zobaczenia etapów wytwarzania sera, poznanie zasad będzie stanowić ciekawą przygodę, wręcz cos zupełnie nowego; dla wielu będzie to pierwsza w życiu okazja do degustacji serów długo dojrzewających. Dziś Polacy aby skosztować smakowitych serów podróżują za granicę; dzięki projektowi serowarowni damy ludziom możliwość delektowania się ich smakiem w kraju. Kolejną korzyścią dla Podkarpacia jest poszerzenie oferty zatrudnienia na rynku pracy. Serowarownia to serce rozbudzające gospodarkę na lokalnym rynku. Okolica w której zaplanowane jest wybudowanie budynku serowarowni jest już dziś obiektem przyciągającym turystów, a to ze względu na bliskie sąsiedztwo wyciągu narciarskiego. Zaprezentowane powyżej plany działalności to również wzrost atrakcyjności podaży na rynku pracy.